NuffNang...

Monday, January 31, 2011

x patot...

sbnrnya benda nih dh lamer terbuku dihati...hal ni meronta2 nk di kuarkan...maap Ieysha hulur terlebih dlu sekiranya ader yg terasa,terguris,tergeram n byak ag ter- kat post Ieysha kali nih...bkan niat nk memburukkan ataupun menghina ataupown mencelakakan pihak nih...hanya sekadar nk menegur dan menyedarkan pihak ni supaya mengambil tindakan...

back to the point...semua org yg akan mempunyai lesen tetap akan melalui ujian berkomputer kan?? mesti punyer...seperti Ieysha sendiri yg otw amik lesen nih,telah pown lulus ujian berkomputer setelah dua kali melaluinye...hehehe...Ieysha tinggal di Melaka dan mengambil lesen di Melaka..mesti tau kan di mana tempat mengambil ujian berkenaan..kat tempat ni la yg Ieysha nk citer kan nih...kali kedua Ieysha melalui ujian berkomputer nih,mmg la lulus..epy sesangat dlam ati..tp,mane leh jerit kegirangan kan??? so,just senyum melebar jer kuar bilik tuh..Ieysha pown pakai kasut..tetibe ader sowg anty india ni...die ckap ngan dua owg kakak dekat desk tu yg die x reti gune komputer...pas tu,sowg akak tu straight ckap.."haa...g cube dlu kat komputer belakang tuh.."n akak2 tu pown wat keje masing2..(tp,x de keje pown)..meninggalkan anty india tu keseorangan dekat komputer belakang tu dgan perasaan blurr....Ieysha sbgai satu2 nye orang dekat situ selain dua orang kakak tu,berasa sgt bertanggungjawab nk tolong anty india tu..tolong-menolong kan amalan kiter...Ieysha pown ckap kat anty india tu...

Ieysha: "tu dekat petak kosong tuh,isi nombor ic.."

(die blurr ag...aiiyooo anty...x reti langsung ke ape????)

Ieysha pown bgun dengan kasut x sempat nk sarong,tunjukkan dekat anty tuh...

Ieysha: "ni dekat kotak warna putih ni,taip nombor ic"

anty india: "macam mane?"

Ieysha: (smbil tarik keyboard kat bawah..) "ni nombor kat sini,taip ic anty..."

anty india: "ooo..." (die pown taip...pas tu Ieysha sambong pakai kasut..)

siap jer pakai kasut,Ieysha pusing belakang nk tgok anty td..boleh die blurr ag..

Ieysha: "pas tuh,tekan anak panah kecik ni dan pilih yg ade perkataan orang awam"

tekan tetikus pown die x reti..pergh..susah tol..lpas dh ajar tu,Ieysha soh anty india tu tekan perkataan 'ok'...fuuhh...best jugak mengajar orang tentang komputer nih...pas tu Ieysha pown ckap ag kat anty tuh.. "lpas nih,jawab jer soklan2 tu..tekan jawapannye."...

okeh..ape yg Ieysha nk ckap nih,kakak2 tu sepatotnye ajar anty tuh..kesian anty tu..harap sangat ader pihak yg amik tindakan...tegur ke ajar ke or ape2 je r...skali ag Ieysha nk ckap yg Ieysha bkan nk memburukkan or nk menghina pihak tu...harap maklum...MAAF skali ag jika ader yg terasa dan marah...kepada yg lain,please jgan menokok tambah citer ni menjdik sesuatu yg ag teruk..please..mohon sangat...

p/s: ishk3...x patot...

Saturday, January 29, 2011

OMG...!!! H1N1..!!!

Smalam duk bace2 paper Metro edisi Melaka....bler Ieysha bkak jer page pertama,terus nmpak tajuk berita "Kesan 2 Kes Virus H1N1"..alamak..ader ag ke???ni yg x ske nih..kat Melaka plak tuh..

"Masyarakat di negeri ini dinasihatkan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga berikutan kemungkinan berlakunya gelombang ketiga wabak selsema babi atau Influenza A (H1N1) berikutan pihaknya mengesan dua mangsa terkini disahkan positif virus itu sejak seminggu lalu.

Pengarah Jabatan Kesihatan negeri, Datuk Dr Azmi Hashim (gambar) berkata,dua mangsa yang disahkan adalah wanita mengandung dan lelaki warga emas berusia 80 tahun."

pada mulamye dua mangsa tu kene masuk ICU..tp,dua2 dah disahkan stabil..Pompuan mengandung tu dh dipindahkn ke wad biase..Pak cik warga emas tu jer still dlam ICU tp stabil..takot woo...walaupown bru dua..rase cam dh x selamat..ape2 pown kowg yg duk Malaysia nih berwaspada la..terutama yg duk kat negeri Melaka..erm..Biase la..kan Melaka ni tempat tumpuan orang ramai..so,kter x tau dri mane asalnye wabak tu...

p/s: Ieysha rase penutup mulut akan laku semula..so,bli awal2 k..

sumber foto dan berita: paper Metro Jumaat,28 Januari 2011..

Friday, January 28, 2011

FACEBUZZ...Ape tu??????

okeh..seperti dijanjikan,Ieysha nk beritau facts about FACEBUZZ...kowg bace dulu sebelom kowg nk bgi tanggapan negatif tentang FACEBUZZ nih hanya melalui nama nye..

-FACEBUZZ punyer singkatan nama ialah "fbzz"..
-Dikendalikan oleh 2 owang adeq-beradeq yg bekerja sebagai sowg Deejay..(bkan deejay radio tau..dowg deejay music)
-nama dowg ialah DEEJAY DYN dan DJ DOLL...(hehe..cute name tu..dyn..doll..)
-Idea FACEBUZZ nih diutarakan oleh abangnye iaitu DJ DOLL khas untuk para2 deejay lepak2...-DEEJAY DYN yg buat sbb disuruh abangnye..name FACEBUZZ tu sendiri dipikirkan oleh DEEJAY DYN..
-name tu dipilih atas alasan mudah diingat ok...BUKAN atas alasan untuk meniru laman sosial FACEBOOK..
-ia dibuka kepada umum pada tarikh 12 Januari 2011 dan masih dalam tempoh percubaan (BETA tester)..so,lpas ni klau kowg nk JOIN FACEBUZZ n mengalami error/masalah..kowg jgan r plak nk maki hamun laman tu...k..
-sbb asal dowg wat laman sosial tuh ialah atas alasan untuk Deejay2 upload lagu2 n video2 dowg..BUKANlah bertujuan untuk bersaing dgan laman2 sosial yg ade skang ni sperti FACEBOOK or 1malaysia.com..


FACEBUZZ home..

so,amacam???dowg nih x bagi tanggapan negatif kat kowg kan???sapa2 nk g JOIN FACEBUZZ nih boleh la klik link(perkataan) kat bawah nih...



p/s: Ieysha dgar, 1malaysia.com dh kene HACKED...haha..ntah la.....

sumber foto: FACEBUZZ AYESHA YEBA..thanks to her and DEEJAY DYN...

Wajah Baru..



okeh..as all know,Ieysha nk transform blog nih..it's 90% done..sebagaimana smua yg penah tgok blog Ieysha sebelom nih,dh tau yg blog ni bertemakan Purple or Ungu...skang dh tukar tema kepada tema spring..ehh..bkan2..autumn...musim luruh...herm..ni gambaran yg lamer,


Yang lamer...


polka dot purple have transform and become,


yg terkini,daon2 kering..hehe

yg 10% ag x siap tu,dri segi widget2..terutama shoutbox tu..still warna purple..erm,sbnrnya agak sayang nk tukar..nant ilang shout2 org laen...herm..tgok r dlam beberape ari nih ea..mungkin Ieysha akan tukar...

p/s: love the new look...

Thursday, January 27, 2011

Perkahwinan Irwansyah dan Zaskia

ok..i admit..Ieysha tol2 ketinggalan..terkejut gak bler kakak ader search kat google yg Irwansyah dh kahwin...

"uish..Irwansyah dh kawin r.."

"hah???ye ker??ngan sape??Acha ke??"

"x...ntah..ngan Zaskia..(nada first time dgar name tu)..cbe cri kat google.."

serta merta Ieysha cri dkat My Uncle GOOGLE..."huh..betol r.."..bleh tahan r..matching r jugak..Zaskia tu dh macam Acha gak..Orang nye kecik2,comey2 n kurus2 gitu..herm..nih few gambar dowg..







p/s: berharap perkahwinan dowg kekal hingga ke akhir hayat...amin..

Tuesday, January 25, 2011

Transformation..

Dlam beberapa hari nih,Ieysha dh blog-walking dkat byak blog frens...bler dh abis jer Ieysha blog-walking kat blog owg,cam biase Ieysha pown kembali dkat blog sendiri..."Ya Allah..blog sape nih..???" hehehe...pade pandangan Ieysha,blog Ieysha skali pandang dh macam terperap duk dlam store..nmpk serabut n sempit..so,dlam beberape hari mendtang nih blog I.E.Y.S.H.A..... akan berubah wajah...x decide ag nk gune tema ape..i hope there will be a very creative ideas come to me..amin..

p/s: sesape ader link application untuk blog,mintak ler kongsi ngan Ieysha yer..berharap sgt...thank you..

Monday, January 24, 2011

PERHATIAN KEPADA BLOGGER2..!!!

herm..mmg x penah dgar pasal nih..GATHERING UNTUK BLOGGER..ni diaturkan oleh HS...die pown blogger gak..die kata nk jumpe smua blogger..yg berkesempatan jer lah..smua jenis blogger bleh dtang...baek blogger diary,bisnes,fakta,foto dll...boleh jer dtg..ajak r kawan2 blogger skali..tempat dan tarikh blom pasti..klau nk tau lebih lanjut,leh blog-walking kat blog HS ngan intanurulfateha..skali boleh tanya kat dowg...best kot..taon lpas pown dowg wat..taon ni nk wat ag..datang rmai2 tau..x kesah ler dri melaka or negeri laen..datang jer..kowg leh contact person nih..

0127186471


p/s: Ieysha bkan jaja no phone tau...jgan sms/koll selain perihal berkenaan dgan gathering nih...nant intanurulfateha marah plak..

Blogger kene bayar???


Ape tu??? herm..nih mesti pasal kak RM tu..yg tersiar kat dada akhbar BH tu..erm..klau macam tu,sesape yg meraih pendapatan melalui Blogging skrang nih cecepat ler g Lembaga Hasil Dalam Negeri untuk bayar cukai..dh kecoh dh pasal tuh...seb baek kak RM tu g bayar..rasenyer la..haha..kowg2 tu cepat2 la g bayar sblom kene serang ngan LHDN nant...boleh ke dowg serang..cam ne erk???



p/s: Ieysha x meraih 1 sen own dri aktiviti Blogging nih..kekadang tu mmg nk rase..tp,x tau cam ne nk wat..erm..


Thursday, January 20, 2011

Samer tapi x serupa???

penah bace x???

"...tetapi,pada masa yg sama juga,Malaysia telah mengambil satu langkah yg bakal menaikkan nama Malaysia.."

yup..yg mengenai pengganti FACEBOOK,pasal 1malaysia.com tu..erm,bler diteliti balik..tak jugak kenyataan tu..nape Ieysha ckap cam nih..sbb ade sowg ag rakyat Malaysia telah mengambil langkah yg sama..sebenarnya dua orang..

Ieysha bg sikit fakta ea..sowg ag rakyat Malaysia telah menubuhkan sa2 ag laman sosialnye sendiri..yg bernama FACEBUZZ...ala2 FACEBOOK kan???tp,jgan salah anggap ea...bkan meniru tau...laen tau namanye...erm..nant Ieysha post-kan detail mengenai laman sosial FACEBUZZ...

p/s: buzz...buzz...buzz...

Tuesday, January 18, 2011

Pengganti FACEBOOK???

Seluruh dunia sedia maklum mengenai khabar angin laman sosial FACEBOOK akan ditutup...tetapi,pada masa yg sama juga,Malaysia telah mengambil satu langkah yg bakal menaikkan nama Malaysia..ceh3..ak cakap dh macam nk wat berita..ok2..non-formal back..



Isnin,17hb Januari 2011,ak macam biase layan r FACEBOOK ak..tetibe ader sowg hamba Allah nih yg berkata2 tentang laman sosial 1Malaysia.com kat FACEBOOK...ak pown amat curious nk tau ape laman sosial yg diperkatakan tu..ak pown bukak la..dh daftar,tanggapan pertama ak..:

"erm,boleh tahan..macam gabungan beberape laman sosial laen..tp,macam still not complete.."

herm..mmg not complete ag pown..nih ak sertakan skali article mengenai laman sosial nih..dr MSTAR..


1malaysia.com sedia ganti Facebook
Oleh IZRA ABD RAHMAN

"Ezran (kiri) dan Yew Hong melihat sambutan yang diterima orang ramai terhadap laman web sosial 1malaysia.com yang dibuka kepada umum 12 Januari lalu.

DI SAAT seluruh warga dunia asyik ‘melayan’ Facebook, laman web sosial paling popular, seluruh masyarakat dunia digemparkan dengan laporan bahawa laman itu bakal ditutup tidak lama lagi.

Mendengar khabar belum pasti itu, setiap yang mendaftar sebagai pengguna Facebook tertanya-tanya apakah laporan itu benar atau sekadar khabar angin semata-mata.

Tidak lama selepas khabar angin ‘penamatan riwayat Facebook’ dan tiada kenyataan rasmi yang mengesahkan tentang penutupan laman web itu, maka ramailah peminat setianya yang tersenyum dan menarik nafas lega.

Apa yang pasti, usikan nakal untuk seluruh pengguna Facebook di dunia itu membuatkan manusia terlopong seketika, membayangkan apa akan berlaku terhadap dunia masing-masing tanpa laman web sosial itu.

Ketua Pegawai Eksekutif CASO Sdn Bhd, Ezran Baharum berkata, ia bukan satu perkara mustahil apabila terdapat desas-desus tentang penutupan operasi Facebook yang dikatakan akan bermula Mac ini.

Mempunyai kemahiran dan pengalaman dalam bidang teknologi maklumat (IT), pemuda 27 tahun ini berkata, keputusan tersebut mungkin dibuat atas beberapa faktor termasuklah ketagihan melampau masyarakat dunia terhadap laman itu.

“Saya tak terkejut mendapat perkhabaran ini. Kalau betul ia akan ditutup, dapat kita katakan mungkin kerana pengasasnya telah mencapai satu peringkat kejayaan yang dia sendiri tidak jangkakan sebelum ini,” katanya kepada Mingguan mStar baru-baru ini.

Menurut Ezran yang banyak terlibat dengan bidang pembangunan ICT dan multimedia, ramalan tersebut dibuat setelah mengkaji latar belakang Mark Zuckerberg dan bagaimana anak muda itu membangunkan laman web sosial itu tidak lama dulu.

Zuckerberg yang pernah menuntut di Universiti Harvard, Amerika Syarikat dikatakan tidak menyimpan hasrat untuk mengaut keuntungan seperti yang diperolehnya sekarang apabila beliau membina Facebook, sebaliknya hanya bermatlamat mewujudkan sebuah rangkaian sosial di kalangan pelajar universiti.

Tuah Zuckerberg, tanpa disangka-sangka Facebook terus mendapat perhatian ramai dan berjaya meluaskan rangkaiannya ke seluruh pelosok dunia, termasuklah Malaysia.

Dalam pada itu, Ezran tidak menolak kemungkinan seandainya benar Facebook ditutup, ia juga ada kaitan dengan sikap masyarakat dunia yang terlalu obses terhadap laman tersebut.

“Mungkin beliau mahu bawa orang seperti itu keluar daripada ketagihan. Dalam masa yang sama mungkin beliau juga ingin keluar dari tekanan yang terpaksa dihadapinya.

“Sememangnya tidak mudah untuk menguruskan sebuah laman web yang beroperasi tanpa henti di seluruh dunia,” jelasnya yang sedang membangunkan laman web sosial, 1malaysia.com.

Patah tumbuh, hilang berganti

Sekiranya Facebook dihapuskan, penggemar-penggemar laman web sosial tidak perlu bimbang atau kecewa.

Ini kerana, banyak individu dan syarikat di seluruh dunia sering berlumba-lumba membangunkan laman web yang sama atau yang lebih baik berbanding apa yang ditawarkan sebelum ini.

Malah terdapat banyak laman alternatif seperti Twitter, MySpace dan Friendster yang boleh dilayari.

“Memang akan ada yang kecewa. Dulu masa Michael Jackson tiada pun ramai yang sedih, tapi sekejap sahaja, bila ada penyanyi baru yang berbakat, mereka terima juga, ini semua adatlah.

“Dalam hal ini, kalau pengguna bertemu dengan laman web baru seumpamanya, mereka akan lupa yang lama dan beri fokus kepada yang baru,” ujarnya.

Mengulas kesan terhadap ekonomi negara seandainya Facebook benar-benar ditamatkan operasi, graduan Universiti Lim Kok Wing ini berkata, ia mungkin berlaku tetapi kesan tersebut terlalu kecil.

Pun begitu, Ezran bersetuju ketiadaan Facebook bakal memberi impak negatif terhadap syarikat dan individu yang sebelum ini menjana pendapatan sepenuhnya dengan laman itu.

“Mereka yang bergantung seratus-peratus dengan Facebook untuk bisnes mungkin terpaksa mencari alternatif lain bagi menarik pelanggan.

“Begitu juga dengan artis yang mana mereka perlu beralih ke laman lain untuk memberitahu perkembangan terkini kepada peminatnya,” katanya.

Ezran juga tidak menafikan kebanyakan laman web sosial yang dibina pada masa kini mampu membuatkan seseorang tidak dapat berenggang dengan komputer masing-masing.

Justeru, sama ada laman itu akan ditutup atau sebaliknya, beliau berharap agar setiap pengguna dapat menyeimbangkan penggunaan supaya tidak memberi kesan terhadap pekerjaan, pelajaran dan kehidupan seharian.



1malaysia.com setanding Facebook?

Percaya atau tidak, CASO Sdn Bhd menjadi salah satu syarikat tempatan yang bermatlamat bersaing dalam membangunkan laman web sosial.

Ketua Pegawai Teknikal syarikat ini, Tan Yew Hong berkata mulai sekarang orang ramai dapat menikmati tawaran setanding laman sosial lain dengan mendaftar di laman web 1malaysia.com.

Laman sosial yang mula dibuka kepada umum pada 12 Januari lalu merupakan laman web sosial yang dibangunkan oleh tujuh anak muda berusia 26-32 tahun, termasuklah Yew Hong dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Ezran Baharum.

“Kami cuba bina laman ini sejak 2008 dan ia tiada kaitan dengan laporan kononnya Facebook akan ditutup. Kami tak tahu menahu pun tentang itu. Semuanya berlaku secara kebetulan,” katanya.

Menurut Yew Hong, sepanjang membangunkan 1malaysia.com, pasukannya banyak memberi tumpuan kepada kandungan dan fungsi berbeza dengan laman sosial sedia ada.

Mengetengahkan konsep feel like home (seperti di kediaman sendiri), Yew Hong yakin laman web ciptaan anak Malaysia ini mampu menarik perhatian masyarakat tempatan dan dunia memandangkan keunikan aplikasi serta ciri-ciri istimewa yang ditonjolkan.

“Kami ambil masa yang agak lama untuk siapkan laman web sosial ini kerana memikirkan ciri-ciri yang boleh membuatkan orang ramai mendaftar.

“Hasilnya, laman ini wujud dengan ciri interaktif selain menampilkan persembahan lebih mantap dan menarik,” jelasnya.

Walaupun 1malaysia.com yang menggunakan versi Beta ini masih lagi di peringkat percubaan, namun pasukan ini sentiasa mengembangkan aplikasi yang ada ke tahap yang lebih baik.

Salah satu keistimewaan yang akan dinikmati pengguna adalah dari segi kesempurnaan dan kepantasan ketika melayari laman web ini.

“Setakat ini kita ada lapan pelayan yang bertapak di Malaysia. Kami yakin ia mampu memberi pengalaman baru kepada mereka yang gemar melayari laman web seperti ini,” katanya. "




erm..gempak kan bunyiknyer...klau nk tgok gambar pengasas nya iaitu Mr. Ezran Baharum,boleh klik kat [sini]...nih ader few gambar dri laman sosial nih...


HOME Laman tuh...

PROFILE die plak..

nih ak punyer laman sosial 1Malaysia.com..

jemput2 la nengok...

Monday, January 17, 2011

BENGKEL DIGITAL STORY TELLING...

Sebenarnya ni dh happen lamer...bru rase n tringat nk post bru2 nih..drpd nant dh lupe,baek taip..
bengkel Digital Story Telling (DST) ni telah dianjurkan oleh MDEC dan MSC...sa2 cara nk didik generasi zaman sekarang dngan cara penceritaan yg berbentuk digital...bukan ag dengan bentuk analog a.k.a. our voice..bagi negeri Melaka,bengkel nih diadakan dkat SMK Klebang..4 skola yg sertai bengkel tu iaitu SMK Klebang,BRASS,SMK Kg Gelam n SMK Sri Tanjung..klau x salah bengkel tu diadakan slamer 3 hari..first day,kteowg daftar penyertaan n diberi taklimat serba sikit dan owang yg akan terlibat slamer 3 hari tu..mmg byak kali mkan tiap2 hari tu..tp,bab2 makan,x mau cter...lpas jer kteowg ditaklimatkan oleh salah sowg kat ctu,kter diberi beg serta set kertas mengenai DST..kami diterangkan apa itu DST dan bagaimana DST dibuat..sa2 persa2 kami diterangkan dengan software yg bakal digunakan..skola BRASS telah dipecahkan kepada 3 kumpulan..sebelum tamat hari prtama,kami telah disuruh untuk memakai pakaian bengkel DST yg diberikan dlam beg tu..warna itam..cantek corak die..tmat lah hari pertama...

Second day..macam biase,kami berkumpul di sekolah pada awal pg tu..setelah perhimpunan dijalankan,brulah kami ke SMK Klebang..hari kedua,kami diajar bagaimana hendak menggunakan software2 yg terlibat setelah di install oleh installer dri MDEC sendiri..sesape yg bawak laptop dri umah,dowg boleh mintak installer install-kan software tu dlam lappy dowg..secara basic,terdapat tiga software iaitu software untuk edit audio,edit photo n software yg akan digunakan untuk menggabungkan audio serta gambar ...mmg in detailed die ajar...guru2 pengiring turut mempelajari cara pengunaan software tersebut..kami juga diajar bagaimana ciri2 gambar2 yg baek dan menarik serta kreatif...selain itu,kami juga diajar membuat storyboard kami sendiri untuk projek DST yg akan kami lakukan...setelah memilih tajuk dan membuat storyboard,sowg wakil dri kumpulan perlu menerang apa yg akan di-story-kan..kami mengambil gambar pada akhir hari kedua kerana takut x sempat dilakukan pd last day...tamat hari 2...

Last day...seperti biase juga,kami berkumpul..tp,kejap jer..pas tu,kami diberi mase untuk mengambil gambar ape jua yg akan dimasukkan dlam projek DST kami..setelah abis amik gambar,kami bergegas ke SMK Klebang dan membuat projek DST kami...kumpulan ak,buat pasal Pemakanan Gaya Hidup Sihat,kumpulan kedua membuat tajuk tentang kehidupan di asrama dan last group wat tentang cara bersolat...group ak mmg 100% gune software yg diajar...tp,group yg laen wat gune Movie Maker..mmg r nmpk gempak video dowg..dowg pkai software laen..kirenyer,antara 3 group BRASS,video group kamilah yg paling x gempak...biler smua dh siap...kami submit video DST kami kpd sir yg mengetuai bengkel tersebut...wak2 tayangan r yg paling memalukan skali..dowg yg laen x nk tgok hasil dowg dibentangkan..ak jer yg tgok..tp,set kertas DST tu ak gune wat tutup mulut n hidung..mata bukak...mmg teruk dri skola2 laen..last2 group kami x menang..yg menang 1st place,SMK Klebang,2nd place pown dowg..yg 1 st place,dowg wat pasal SUNGAI MELAKA...kowg leh tgok video tu kat cini:


video


mmg gempak..leh promote MELAKA...group BRASS plak menang 3rd place..video yg pasal cara bersolat...x aci..dowg gune MOVIE MAKER...mmg boleh gune benda tu...hehehehe..jgan marah,kowg...kteowg dpat sijil yg mengatakan kteowg telah mempelajari smua teknik DST yg rasmi...mmg laen drpd yg laen la sijil tu...happy sesangat..rindu kat installer..encem + cute + ala2 bollywood gitu...hehehehe..gatalnyer...ak ngan dielah ader amik gambar curik2 dowg n siap ngan autograf ag...smua budak tgok..tp,x smua budak r sbb masa tu tgah rehat(minum petang)..sukenyer...

herm..rindu nk sertai bengkel cam tu ag..ye r..kan skrang dh jdik lepasan spm...thanks to u guys who make the day sooooo GREAT... \( '0' )/

owang yg mengendalikan bengkel nih..bersama2 ngan cikgu zakri..


Cikgu Zakri..


My Group..(dr kiri)myself,Nadiah,Adielah n Syazwani..

Wakil dr skola BRASS..

peserta dr BRASS bergambar bersama installer,jurukamera n sir..???

mereka...

Cikgu Zakri ag..

antara ahli kumpulan yg ting 5 dr BRASS..(dr kiri)Cikgu Hamidah,Shafeeq,Adib,Zulaikha(zieka),Hafizi(cicu),Helwa n Hazwan..

kami disana...


Helwa dan Zieka..

gambar KREATIF yg dikatakan..


p/s: rasenyer ader ag gambar..nanti2 la upload..klau susunan event yg ak cter kat atas tu terabur,maap ler ye...x bape ingt..
sumber foto: facebook cikgu Zakri Zakaria

Malaikat Jibrail..

Article nih telah ku bce dr sebuah laman sesawang...cuma nk shared sesama saudara Islam dan bukan Islam...


Telah bersabda Rasulullah S.A.W bahawa, “Sesungguhnya Allah telah menciptakan malaikat Jibrail dengan bentuk yang sangat elok. Jibrail mempunyai 124,000 sayap dan di antara sayap-sayap itu terdapat dua sayap yang berwarna hijau seperti sayap burung merak, sayap itu antara timur dan barat. Jika Jibrail menebarkan hanya satu daripada beberapa sayap yang dimilikinya, maka ia sudah cukup untuk menutup dunia ini”.

Setelah memandang dirinya yang tampak begitu indah dan sempurna, maka malaikat Jibrail pun berkata kepada Allah, “Wahai Rabbku, apakah Engkau menciptakan makhluk lain yang lebih baik daripada aku?” Kemudian Allah pun menjawab pertanyaan malaikat Jibrail, “Tidak”. Mendengar jawapan Allah, maka malaikat Jibrail pun berdiri dan melakukan solat dua rakaat untuk bersyukur kepada Allah. Pada setiap rakaat solat yang dikerjakan oleh malaikat Jibrail, dia menghabiskan masa selama 20,000 tahun lamanya.

Setelah malaikat Jibrail selesai melaksanakan solatnya, kemudian Allah pun berfirman kepadanya, “Wahai Jibrail, kamu telah menyembah Aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh dan tidak ada seorang pun yang menyembahKu seperti ibadah yang kamu lakukan, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia, yang paling Aku cintai bernama Muhammad. Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa.

Seandainya mereka mengerjakan solat dua rakaat walau hanya sebentar dan dalam keadaan lupa serta serba kurang, dengan pikiran yang melayang-layang dan dosa mereka pun besar, maka demi kemuliaanKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu lebih Aku sukai daripada solatmu. Hal tersebut kerana mereka telah mengerjakan solat itu atas perintahKu sedangkan solat kamu bukan atas perintahKu”.

Setelah mendengar hal tersebut, Jibrail pun kembali bertanya kepada Allah, “Ya Rabbku, apakah yang Engkau berikan kepada mereka sebagai ganjaran atas ibadah mereka kepadaMu?” Maka Allah berfirman yang ertinya, “Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma’waa sebagai tempat tinggal mereka”. Malaikat Jibril kemudian meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma’waa tersebut.

Setelah Allah memberikan izin kepadanya, maka malaikat Jibrail pun mengembangkan sayapnya dan terbang menuju syurga Ma’waa. Satu hayunan sayap malaikat Jibrail adalah sama dengan jarak perjalanan selama 3000 tahun. Maka terbanglah malaikat Jibrail selama beberapa lama perjalanan, malaikat Jibrail akhirnya kepenatan dan turun untuk singgah dan berteduh di bawah sebuah pohon. Di sana ia bersujud kepada Allah lalu berkata, “Ya Rabbku, apakah aku telah menempuh setengah atau sepertiga atau seperempat dari perjalanan menuju ke syurga Ma’waa?”

Maka Allah pun berfirman, “Wahai Jibrail, meskipun kamu mampu terbang selama 3000 tahun dan meskipun Aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa puluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan”.

Sabda Rasulullah, “Sebelah kanan sayap Jibrail terdapat gambar syurga berserta dengan segala isinya termasuk bidadari-bidadari, istana, pelayan dan sebagainya manakala sayapnya yang sebelah kiri terdapat gambar neraka dan segala isinya yang terdiri daripada beberapa macam ular yang cukup bisa, kala jengking dan neraka yang bertingkat-tingkat serta penjaganya yang terdiri daripada malaikat yang garang dan ganas yakni malaikat Zabaniyah“.

Kata Rasulullah lagi, “Apabila telah sampai ajal seseorang itu, maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang kecil pada badan manusia kemudian mereka akan menarik rohnya dari kedua telapak kaki hingga lutut dan mereka pun keluar. Setelah itu datang lagi sekumpulan malaikat masuk menarik roh dari lutut ke perut. Begitulah seterusnya dari perut ke dada dan dada ke kerongkongnya. Itu saat nazak seseorang”.

“Kalau orang yang nazak itu orang beriman, maka malaikat Jibrail akan menebarkan sayapnya yang sebelah kanan sehingga orang itu dapat melihat kedudukannya di syurga sehingga terlupa orang-orang di sekelilingnya. Jika orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibrail akan menebarkan sayap sebelah kiri untuk menunjukkan tempatnya di neraka sehinnga ia menjadi sangat takut serta lupa kepada keluarganya”, kata Rasulullah.

Kita sebagai umat Islam mesti mengakui kebenaran ini dan ia adalah sama seperti kita beriman kepada perkara ghaib. Tidaklah mustahil bagi Allah untuk menciptakan segala sesuatu kerana Dia maha pencipta. Cukuplah sekadar kita melihat langit yang tidak bertiang, bukankah ia perkara mustahil bagi manusia untuk membuatnya?

Rujukan: Himpunan kisah-kisah teladan

sumber copy-paste: Syahirul.com

Wednesday, January 12, 2011

Calon ABPBH 2010...

Artis Komedi Lelaki Popular

1.Along
2.Angah
3.Johan
4.Nabil
5.Zizan

Artis Komedi Wanita Popular

1.Didie Alias
2.Kenchana Dewi
3.Nurkhiriah
4.Raja Azura
5.Sharifah Shahira

Artis Baru Lelaki Popular

1.Daus
2.Maulana
3.Shah Jaszle
4.Shahir
5.Sharnaaz Ahmad

Artis Baru Wanita Popular

1.Adira
2.Ana Raffali
3.Mizz Nina
4.Nur Syuhada @ Dottie
5.Elfira Roy

Penyanyi Nasyid Popular

1.Hijjaz
2.In Team
3.Mirwana
4.Rabbani
5.Raihan

Artis Berkumpulan Duo/Berkumpulan Popular

1.Ana Raffali/Suhaimi Mior Hassan/Altimet
2.6ixth Sense
3.Azlan The Typewriter
4.Bunkface
5.Meet Uncle Hussein

Penyanyi Lelaki Popular

1.Aizat
2.Anuar Zain
3.Black
4.Faizal Tahir
5.Shahir

Penyanyi Wanita Popular

1.Adira
2.Alyah
3.Ana Raffali
4.Stacy
5.Yuna

Pelakon Filem Lelaki Popular

1.Aaron Aziz
2.Bront Paralea
3.Remy Ishak
4.Shaheizy Sam
5.Syamsul Yusof

Pelakon Filem Wanita Popular

1.Diana Danielle
2.Lisa Surihani
3.Liyana Jasmay
4.Maya Karin
5.Scha Alyahya

Pelakon TV Lelaki Popular

1.Aaron Aziz
2.Ady Putra
3.Fizz Fairuz
4.Remy Ishak
5.Shaheizy Sam

Pelakon TV Wanita Popular

1.Fasha Sandha
2.Nurkhiriah
3.Lisa Surihani
4.Scha Alyahya
5.Tiz Zaqyah

Pengacara TV Lelaki Popular

1.Ally Iskandar
2.Awal Ashaari
3.Anil Hj Nawawi
4.Jimmy Shanley
5.Zizan

Pengacara TV Wanita Popular

1.Cheryl Samad
2.Fara Fauzana
3.Nurul Syuhada
4.Raja Azura
5.Sharifah Shahirah

Penyampai Radio Lelaki Popular

1.Aznil Hj Nawawi
2.Faizal Ismail
3.Halim Othman
4.Kieran
5.Salih Yaakub

Penyampai Radio Wanita Popular

1.Abby Fana
2.Fara Fauzana
3.Linda Onn
4.Raja Azura
5.Sharifah Aleya



sumber: Sensasi Selebriti

Facebook tutup???

Mmg bru2 nih ader cter psal penutupan FACEBOOK pada 15 mac 2011..ak pown agak terkejut..ye ker??? tp,bler search di enjin carian GOOGLE,ader article yg mengatakan itu ialah kenyataan yg benar..siap ader dialog penaung FACEBOOK tu sendiri...

"PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.

“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”




Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.

“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”

Zuckerberg said that the decision to shut down Facebook was difficult, but that he does not think people will be upset.

“I personally don’t think it’s a big deal,” he said in a private phone interview. “And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing.”

Some Facebook users were furious upon hearing the shocking news.

“What am I going to do without Facebook?” said Denise Bradshaw, a high school student from Indiana. “My life revolves around it. I’m on Facebook at least 10 hours a day. Now what am I going to do with all that free time?”

However, parents across the country have been experiencing a long anticipated sense of relief.

“I’m glad the Facebook nightmare is over,” said Jon Guttari, a single parent from Detroit. “Now my teenager’s face won’t be glued to a computer screen all day. Maybe I can even have a conversation with her.”

Those in the financial circuit are criticizing Zuckerberg for walking away from a multibillion dollar franchise. Facebook is currently ranked as one of the wealthiest businesses in the world, with economists estimating its value at around 7.9 billion.

But Zuckerberg remains unruffled by these accusations. He says he will stand by his decision to give Facebook the axe.

“I don’t care about the money,” said Zuckerberg. “I just want my old life back.”

The Facebook Corporation suggests that users remove all of their personal information from the website before March 15th. After that date, all photos, notes, links, and videos will be permanently erased."

sumber: I.K.R.A.M.


Ader plak article kter yg penutupan FACEBOOK tu hanyalah KHABAR ANGIN..

facebooknotwillclosed
menurut kenyataan yg dikeluarkan diatas,ader pihak mengatakan Weekly World New
hanya menyebarkan rumor ataupown khabar angin kerana sebelum ini,
pihak tersebut ader menimbulkan berita palsu...

ermmm...ape sebenarnya yg berlaku???klau benar2 FACEBOOK ingin menutup operasinyer,kenapa kter x dapat ape2 kenyataan melalui mesej dari pihak FACEBOOK sendiri..tp,berkenaan khabar angin yg FACEBOOK ingin ditutup,tu rase cam logic gak..sape x stress menguruskan data2 pengguna sa2 dunia yg x terkira rmainyer....

PIHAK FACEBOOK,TOLONG JAWAB PERTANYAAN PENGGUNA2 FACEBOOK...!!!

p/s: klau dRBook muncul awal Mac 2011,rase2nyer pengguna FACEBOOK yg terdesak nk berkawan di alam maya akan daftar kat dRBook x??? hermmm.....

Tuesday, January 11, 2011

Anugerah ALLAH...

Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam
dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu
dan menyebarkan risalah bertajuk "Jalan-jalan Syurga" dan beberapa karya
Islamik yang lain.

Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar
seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat
dingin dan hujan mulai turun.

Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan
seraya berkata "Ayah! Saya dah bersedia"

Ayahnya terkejut dan berkata "Bersedia untuk apa?". "Ayah bukankah ini
masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah"

"Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat"

"Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika
hujan turun"

Ayahnya menambah "Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca
sebegini"

Dengan merintih anaknya merayu "Benarkan saya pergi ayah?"

Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada
anaknya "Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!"

"Terima kasih Ayah" Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah
hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.

Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun
yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan
risalah itu kepada penghuninya.

Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah "Jalan-jalan Syurga" ada
pada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih
ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari
siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal.

Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula
mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di
rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentar
dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun
sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi,
mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil
keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka.

Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an.
Mukanya suram dan sedih. "Nak, apa yang makcik boleh bantu?"

Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit.
"Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat
sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya
hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling
bertuah". Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.

"Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu" dalam nada yang lembut

Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam
memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya "Ada sesiapa nak
menyatakan sesuatu"

Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah
perempuan separuh umur itu. " Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini
yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk
pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim.
Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan
dalam dunia ini" Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.


"Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi
saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap
anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu
lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba
loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa
pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi
lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi".

"Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini
setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi
ke pintu"

"Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu.
Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat". "Makcik, maaf
saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan
makcik dan sentiasa memelihara makcik" itulah kata-kata yang paling indah
yang saya dengar".

"Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu
dan terus baca risalah itu setiap muka surat. Akhirnya kerusi dan tali yang
hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka.
Aku tak perlukan itu lagi".

"Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi
hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini
dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat
kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada
selama-lamanya di dalam neraka"


Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang
berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!


Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya
yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya.

Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah
yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang
sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat.

Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada
makhlukNya yang penyayang

Panjangkanlah risalah ini. Ingat ALLAH sentiasa menyayangi dan memelihara
kamu!


TAKBIR!! ALLAHUAKBAR!


Wassallam

Friday, January 7, 2011

Kehidupan di Universiti atau Kolej...

1. Tidur pukul 2.30 am adalah yg paling awal.


2. Mandi menjadi kurang penting.


3. Tidur menjadi benda yg penting. (selama mana pun anda tidur anda tetap akan mengantuk)


4. Kitar semula dah sebati dlm p'gunaan pakaian ("Oh, jeans aku msih boleh bertahan hingga tahun depan..kotor sikit je").


5. Makan dua kali sehari adalah standard. Ada yg sekali je.


6. 10 minit lebih dari cukup masa untuk bersiap-siap untuk kelas pertama anda.


7. Jika ruangan kuliah cukup besar, peluang untuk pinjam nota orang lain.


8. untuk sesetengah, tidakkah anda suka bila buku yg ditulis oleh pensyarah anda sendiri selalu diperlukan untuk kelas nya?


9. Paper yg 10 muka surat dulu kira mustahil, sekarang dah jadi kemestian.


10. Anda takkan perasan yg ramai org lebih bijak / kurang bijak dari anda.


11. Makanan ringan spt maggi jadi makanan kegemaran.


12. Belajar mencintai roomate anda, terutama bila dia meninggalkan bilik anda.


13. Untuk kelas. Lagi lambat lagi bagus. Menguap dalam kelas dah jadi kebiasaan :)


14. Anda takkan dpt bygkan sejauh mana sunyi nya rumah anda. (meriah yg amat sgt)


15. Majalah/ komic merupakan bahan bacaan dalam falsafah anda.


16. Tidakkah anda akan rasa hebat bila boleh berjaga lewat malam tanpa buat apa2, tp dapat melelapkan mata semasa dikelas plg minimum 5 saat.


17. Kawasan melepak jadi tempat berharga.


18. Anda tidak akan terlepas dgn "toyol".


19. Study last minute akan menjadi kebiasaan.


20. Yg terakhir, hidup anda tidak akan sama spt dulu :)



Di-copy n paste dr laman sosial mukabuku PERSATUAN "STUDY LAST MINUTE" (PSLM)

HARIMAU MALAYA...

"Harimau Malaya"..kini sebok dengan isu ignin menukar name tu..mmg x best klau nk tukar name baru..hope FAM x menukar name "Harimau Malaya" tu..hal lain plak,ramai yg sebok ingin presiden FAM meletakkan jawatannya sebagai presiden persatuan tersebut..kata mereka,

"Misi kami adalah inginkan Presiden FAM letak jawatan atas kegagalanya selama 25thn untuk meningkatkan imej bolasepak Malaysia dan kami ingin FAM merombak sistem bolasepak malaysia kearah satu industri yang menguntungkan semua pihak.....Tujuan group ini juga untuk menunjukan berapa ramai yang menyokong untuk baginda meletakkan jawatanya.."
facebook : Presiden FAM sila letak Jawatan!!!!

klau ak la,x brani ehh..sultan tuu..macam2..pening..pening..

ni plak satu hal ag..hal ni lawak gler..heboh la jugak..mmg kelakar...x caye,tgok gambar nih..


cam bodo jer..klakar..x berhenti ak ngan adeq ak gelak..bayangkn apa yg didalam fikiran pemain lawan..

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA....
(x leyh berhenti..)


sumber foto dari 1,000,000 People Agree Ben Williams is Referee from hell (AUSTRALIAN) ...

Wednesday, January 5, 2011

TAHNIAH3x...


Click Gambar untuk BESARkan..

Owner

My photo
Nama diberi, SHAHIDAH ALI dan berumur 20 tahun (buat mase nih).. Melanjutkan pelajaran di UiTM Melaka, mengambil Diploma Sains Komputer,Semester 5. InsyaAllah, ini semester terakhir. :D

Nak Cari Pe???