NuffNang...

Monday, January 17, 2011

BENGKEL DIGITAL STORY TELLING...

Sebenarnya ni dh happen lamer...bru rase n tringat nk post bru2 nih..drpd nant dh lupe,baek taip..
bengkel Digital Story Telling (DST) ni telah dianjurkan oleh MDEC dan MSC...sa2 cara nk didik generasi zaman sekarang dngan cara penceritaan yg berbentuk digital...bukan ag dengan bentuk analog a.k.a. our voice..bagi negeri Melaka,bengkel nih diadakan dkat SMK Klebang..4 skola yg sertai bengkel tu iaitu SMK Klebang,BRASS,SMK Kg Gelam n SMK Sri Tanjung..klau x salah bengkel tu diadakan slamer 3 hari..first day,kteowg daftar penyertaan n diberi taklimat serba sikit dan owang yg akan terlibat slamer 3 hari tu..mmg byak kali mkan tiap2 hari tu..tp,bab2 makan,x mau cter...lpas jer kteowg ditaklimatkan oleh salah sowg kat ctu,kter diberi beg serta set kertas mengenai DST..kami diterangkan apa itu DST dan bagaimana DST dibuat..sa2 persa2 kami diterangkan dengan software yg bakal digunakan..skola BRASS telah dipecahkan kepada 3 kumpulan..sebelum tamat hari prtama,kami telah disuruh untuk memakai pakaian bengkel DST yg diberikan dlam beg tu..warna itam..cantek corak die..tmat lah hari pertama...

Second day..macam biase,kami berkumpul di sekolah pada awal pg tu..setelah perhimpunan dijalankan,brulah kami ke SMK Klebang..hari kedua,kami diajar bagaimana hendak menggunakan software2 yg terlibat setelah di install oleh installer dri MDEC sendiri..sesape yg bawak laptop dri umah,dowg boleh mintak installer install-kan software tu dlam lappy dowg..secara basic,terdapat tiga software iaitu software untuk edit audio,edit photo n software yg akan digunakan untuk menggabungkan audio serta gambar ...mmg in detailed die ajar...guru2 pengiring turut mempelajari cara pengunaan software tersebut..kami juga diajar bagaimana ciri2 gambar2 yg baek dan menarik serta kreatif...selain itu,kami juga diajar membuat storyboard kami sendiri untuk projek DST yg akan kami lakukan...setelah memilih tajuk dan membuat storyboard,sowg wakil dri kumpulan perlu menerang apa yg akan di-story-kan..kami mengambil gambar pada akhir hari kedua kerana takut x sempat dilakukan pd last day...tamat hari 2...

Last day...seperti biase juga,kami berkumpul..tp,kejap jer..pas tu,kami diberi mase untuk mengambil gambar ape jua yg akan dimasukkan dlam projek DST kami..setelah abis amik gambar,kami bergegas ke SMK Klebang dan membuat projek DST kami...kumpulan ak,buat pasal Pemakanan Gaya Hidup Sihat,kumpulan kedua membuat tajuk tentang kehidupan di asrama dan last group wat tentang cara bersolat...group ak mmg 100% gune software yg diajar...tp,group yg laen wat gune Movie Maker..mmg r nmpk gempak video dowg..dowg pkai software laen..kirenyer,antara 3 group BRASS,video group kamilah yg paling x gempak...biler smua dh siap...kami submit video DST kami kpd sir yg mengetuai bengkel tersebut...wak2 tayangan r yg paling memalukan skali..dowg yg laen x nk tgok hasil dowg dibentangkan..ak jer yg tgok..tp,set kertas DST tu ak gune wat tutup mulut n hidung..mata bukak...mmg teruk dri skola2 laen..last2 group kami x menang..yg menang 1st place,SMK Klebang,2nd place pown dowg..yg 1 st place,dowg wat pasal SUNGAI MELAKA...kowg leh tgok video tu kat cini:


video


mmg gempak..leh promote MELAKA...group BRASS plak menang 3rd place..video yg pasal cara bersolat...x aci..dowg gune MOVIE MAKER...mmg boleh gune benda tu...hehehehe..jgan marah,kowg...kteowg dpat sijil yg mengatakan kteowg telah mempelajari smua teknik DST yg rasmi...mmg laen drpd yg laen la sijil tu...happy sesangat..rindu kat installer..encem + cute + ala2 bollywood gitu...hehehehe..gatalnyer...ak ngan dielah ader amik gambar curik2 dowg n siap ngan autograf ag...smua budak tgok..tp,x smua budak r sbb masa tu tgah rehat(minum petang)..sukenyer...

herm..rindu nk sertai bengkel cam tu ag..ye r..kan skrang dh jdik lepasan spm...thanks to u guys who make the day sooooo GREAT... \( '0' )/

owang yg mengendalikan bengkel nih..bersama2 ngan cikgu zakri..


Cikgu Zakri..


My Group..(dr kiri)myself,Nadiah,Adielah n Syazwani..

Wakil dr skola BRASS..

peserta dr BRASS bergambar bersama installer,jurukamera n sir..???

mereka...

Cikgu Zakri ag..

antara ahli kumpulan yg ting 5 dr BRASS..(dr kiri)Cikgu Hamidah,Shafeeq,Adib,Zulaikha(zieka),Hafizi(cicu),Helwa n Hazwan..

kami disana...


Helwa dan Zieka..

gambar KREATIF yg dikatakan..


p/s: rasenyer ader ag gambar..nanti2 la upload..klau susunan event yg ak cter kat atas tu terabur,maap ler ye...x bape ingt..
sumber foto: facebook cikgu Zakri Zakaria

No comments:

Owner

My photo
Nama diberi, SHAHIDAH ALI dan berumur 20 tahun (buat mase nih).. Melanjutkan pelajaran di UiTM Melaka, mengambil Diploma Sains Komputer,Semester 5. InsyaAllah, ini semester terakhir. :D

Nak Cari Pe???