NuffNang...

Monday, February 14, 2011

SAMPAH....!!!!!


mesti smua penah dgar mengenai PULAU SAMPAH...klau x penah dgar,jom bace entri Ieysha kali ni...benda ni,orang dedahkn dlam pertengahan taon lpas klau x salah...heboh diperkatakn...

pulau yg diperkatakan PULAU SAMPAH ni ader dua...satu belah barat..satu ag belah timur...


klau belah timur tu,semua sampah2 yg dibuang oleh penduduk bumi bahagian timur...begitu jugak klau belah barat..dowg yg buang...semua sampah2 yg terkumpul ni datangnya dari tabiat suke membuangkn sampah laut or sungai...tp,yg terkumpul tu kebanyakannye plastik sbb yg lain kebanyaknnya dh terurai..sperti mana yg kowg penah belajar yg plastik sukar untuk terurai...

dibelah timur,PULAU SAMPAH terletak kira2 antara 135 darjah sampai 155 darjah ke barat dan 35 darjah ke 42 darjah utara..




kewujudan pulau sampah ni telah di-discover oleh NOAA dri Amerika melalui penulisan mereka pada 1988..dan ia terbentuk secara bertahap serta ia menyebabkn pencemaran yg terok...

80%drpadanye dri daratan manakala 20% dri kapal2 yg menggunekn laluan air..

Beberapa fakta mengenai pulau sampah nih..dri website org indonesia..*maap,x reti nk translate..Ieysha copy paste bulat2..*


* Setiap tahun, 10% dari 200 milyar pon plastik diproduksi secara global berakhir di laut kita dan sekarang, sekitar 46.000 potong sampah plastik yang mengambang di setiap mil dari laut



* 1.700 mil massa sampah plastik berada di tengah Pasifik Utara dan searah jarum jam bergerak perlahan dari arus laut berbentuk spiral.


* 100.000 mamalia laut setiap tahun seperti kura-kura laut, anjing laut dan burung mernjadi korban kematian terkait sampah plastik karena mereka mengkonsumsi atau terjebak dalam limbah tersebut.





cian kat haiwan2 tuh...


haaa...pulau sampah ni telah ditemukan sekitar tahun 1997. Lokasinya berada di tengah-tengah bahagian utara laot Pasifik.Kapten Charles Moore, pelaut yang jumpe lokasi sampah raksasa itu. "Dikatakn ada sekitar 100 juta ton plastik terjebak di dalam pusaran arus laut (North Pacific Gyre)," kata Moore, seperti dinyatakn Washington State University Today, Sabtu 10 April 2010..

ade pihak kater yg mereka nk mewujudkan pulau dri botol2 plastik..tujuannye adalah untuk membersihkn laot, mewujudkn sa2 pulau dan mewujudkn tempat tinggal yg baru...*agak2nye,klau duk atas pulau plastik tuh..mesti mabok sbb terapung2..* pulau tu nant dikaterkn akan menandingi hawaii...erm????...ia akan menggunekn jalan air sperti di itali dan boleh bertani untuk menampong keperluan...herm...

soooo,,,mulai ari nih..kowg tolong buang sampah di tempat yg sepatotnye..yg rase nk g buang sampah kat sungai tu,,,tolong pikir berkali2 yer..krane sampah yg kowg buang dlam sungai tuh akan mengalir ke laot...silap2 sa2 ari nant sampah2 yg byak tu akan tutup permukaan air kat bumi ni...euuuwww...geli gler...busoookkk...buang sampah di tempat yg spatotnye k...

credit photo n facts to KOLEKSIGAMBARUNIK....

p/s: nk ke nant org diami pulau plastik tuh...????herm....

2 comments:

rieyana ynn said...

wah...sangat menarik lah...pic pun santik..;d

Linda Zizan said...

follow done..

btw, nice post .. :D

sayangilah pulau anda ... :)

Owner

My photo
Nama diberi, SHAHIDAH ALI dan berumur 20 tahun (buat mase nih).. Melanjutkan pelajaran di UiTM Melaka, mengambil Diploma Sains Komputer,Semester 5. InsyaAllah, ini semester terakhir. :D

Nak Cari Pe???